Na těsto: | na krém: |
4 vajíčka | 1/4 l mléka |
75 g cukru | 15 dkg cukru |
150 g hrubé mouky | 2 vrchovaté pol.lžíce vanilkového pudingu |
100 g medu | 15 dkg másla |
2 lžíce vody | 8 dkg strouhaných vlašských ořechů |
cca 2 lžičky perníkového koření | |
na posyp: nastrouhaný perník (na strouhání) |
Žloutky s cukrem utřeme do pěny, přidáme teplou vodu, pak tekutý med. Potom přimícháme mouku s kořením a práškem do pečiva, nakonec jemně vmícháme sníh z bílků. Pečeme ve vymazané a vysypané dortové formě při teplotě kolem 150°C. Pro prvních pár minut můžeme troubu rozehřát na 180°C a když těsto ,,vyběhne", přikryjeme ho alobalem. Potom teplotu zmírníme a dopečeme.
MEDOVNÍK II
na těsto: | na krém: |
500 g hladké mouky | 1/4 l mléka |
150 g cukru moučly | 2 - 3 lžíce hrubé mouky |
50 g tuku | 200 g másla |
1 vejce | 200 g cukru moučky |
2 polév. lžíce medu | |
4 lžíce mléka | |
1 lžička sody |
Všechny suroviny kromě mouky smícháme a vyšleháme v páře do pěny,cca 15 min. Pak ke hmotě přidáme mouku a vypracujeme na válu těsto, které necháme asi 1/2 hod. odpočinout. Dávku rozdělíme na 4 části (tři silnější a jednu slaboučkou), které postupně pečeme v kruhových formách asi při 170°C.
Náplň: máslo s cukrem utřeme do pěny. Z mléka a mouky za stálého míchání uvaříme hustou kaši bez žmolků a necháme ji vychladnout. Za stálého míchání do ní po lžičkách přidáváme krém z másla. Hmotou slepíme 3 pláty, čtvrtý rozdrobíme. Celý koláč povrchu i po stranách pomažeme krémem a posypeme drobečky.
Zahrádkář Únor 2006